Zoekresultaten

Wegenbouwspecialist test uniek dynamisch plaatproeftoestel uit

09.02.21

Deel op

Wegenbouwspecialist test uniek dynamisch plaatproeftoestel uit

Om de verdichtingsgraad van een ondergrond of (onder)fundering te bepalen, zijn plaatproeven nodig. Dat is veel eenvoudiger met een dynamisch toestel dan met statische modellen. Wegenbouwspecialist Colas Belgium werkt sinds kort met de HMP LFGpro uit het gamma van Lasertopo, expert in meet- en testapparatuur, en is tevreden met het resultaat.

 

Colas gebruikt het dynamische toestel momenteel bij de werken aan de E34 in Mol-Postel. Het bedrijf gebruikt het er gelijktijdig met de statische plaatproef om te kunnen vergelijken. Hans Van de Craen, technisch verantwoordelijke bij Colas Belgium legt uit: “Zo testen we het toestel uit en kunnen we meteen beoordelen of we met onze fundering in de goede richting zitten. Op die manier weten we ook of we in de toekomst op deze manier kunnen werken. Het toestel geeft ons op een snelle en eenvoudige manier de informatie die we nodig hebben zodat we onmiddellijk kunnen beslissen om al dan niet extra te verdichten.”

 

Gebruiksgemak weegt door

Colas Belgium koos voor het toestel van Lasertopo. Het bedrijf leverde in het verleden al verschillende andere toestellen aan de wegenbouwspecialist en ook nu stelt de samenwerking niet teleur. Er zijn ook maar weinig bedrijven die deze technologie al kunnen leveren.

 

Hans Van de Craen: “Het gebruiksgemak is een erg sterk aspect bij de HMP LFGpro. Het compacte apparaat is gemakkelijk te manipuleren en er is slechts één operator nodig om het te bedienen. Bij een statisch toestel heb je een tegengewicht nodig zoals een vrachtwagen of een kraan. Extra kosten die je bij een dynamisch toestel niet hebt. Je kan meteen aan de slag en je krijgt meteen resultaat. Bovendien biedt Lasertopo dit aan een zeer concurrentiële prijs aan.”

 

Ontdek hier nog meer voordelen!

 

“Amper twee minuten”

“Voor deze proeven is al langer een plaatproeftoestel op de markt, maar met het standaardtoestel is het veel omslachtiger werken”, vertelt Fiona De Smet, zaakvoerster bij Lasertopo. “Het toestel van Lebeck blijft een betrouwbaar toestel, maar je verliest al gauw een kwartier met de opbouw van de proef. Wie het dynamisch toestel gebruikt, heeft geen extra’s nodig. Het gevolg is een uiterst snelle proef, die amper twee minuten in beslag neemt. Bij grote projecten worden soms tientallen plaatproeven per dag genomen. Met het dynamisch plaatproeftoestel is die klus op een paar uur geklaard, en je voert ze uit wanneer dat jou het best uitkomt.”

 

Gegevens eenvoudig verspreiden

Dynamische toestellen bieden gebruikers ook de kans om digitaal te werken.

Hans Van de Craen: “Dat is eigenlijk ook een onderdeel van het gebruiksgemak. We kunnen de resultaten van onze metingen meteen delen met wie het nodig heeft. Dat is snel en efficiënt. Je kan alle resultaten opslaan en ze in een latere fase exporteren naar een pc, wat rapportage vereenvoudigt. Ook het feit dat dit toestel met een ingebouwde GPS-module werkt, laat toe om bijvoorbeeld via Google Maps een overzicht te krijgen waar we proeven namen.”

 

Standaardbestek 250

In de versie 4.1 van het standaardbestek 250 is het dynamisch plaatproeftoestel opgenomen als alternatief van het statische toestel. Vanaf volgend jaar zal Colas Belgium zulke toestellen meer gaan gebruiken.

Fiona De Smet: “Dat was voordien niet het geval en heeft tot gevolg dat elke aannemer die in het kader van een overheidsopdracht wegenwerken uitvoert, een dynamisch plaatproeftoestel zal aankopen ofwel beroep zal doen op een labo dat over een dergelijk toestel beschikt. Het hoeft niet te verbazen dat heel wat aannemers vragende partij waren aangezien het een zeer gebruiksvriendelijk toestel betreft.”