175.000 kubieke meter water, dat dagelijks voor meer dan 1,2 miljoen mensen in de regio Antwerpen beschikbaar moet zijn. Dat is de immense taak waar Pidpa voor staat. Om hun uitgebreide netwerk van 13.500 kilometer waterleidingen en 5.000 kilometer rioleringssystemen effectief te beheren en nauwkeurig in kaart te brengen, besloot het toonaangevende waterbedrijf de Leica Zeno GG04 plus GPS-antenne in gebruik genomen voor het in kaart brengen van nutsvoorzieningen (utility mapping). Een uitstekende zet voor het transformeren van asset management en het verbeteren van toezicht op de waterinfrastructuur. Duik mee in dit boeiende caseverhaal!
Uitdagingen bij het digitaliseren van nutsvoorzieningen
Digitalisering van nutsnetwerken is een uitdagende taak. Voor nutsbedrijven zoals Pidpa is het nauwkeurig documenteren van elke leiding en asset binnen hun uitgestrekte systemen een enorme taak. De dynamische aard van deze netwerken, die constant uitbreiden of onderhoud en reparaties ondergaan, maakt dit werk nog complexer. Daarom hebben nutsbedrijven een mapping oplossing nodig die zowel zeer nauwkeurig als aanpasbaar is aan het veranderende infrastructuurlandschap.
Daarnaast benadrukt de digitale transformatie in de nutssector een vraag naar geografische informatiesysteem (GIS) tools die kunnen integreren met bestaande platforms. Deze tools moeten aansluiten bij huidige locatie service providers zoals Esri’s ArcGIS-platform en compatibel zijn met de brede waaier aan apparaten die in het veld worden gebruikt, zodat dataverzameling en updates soepel kunnen verlopen zonder lopende operaties te verstoren.
Bart Reynaert, Pidpa’s Manager Geo-ICT & Asset Applications, benadrukt het belang van hoognauwkeurige mapping: “Nauwkeurig asset management is extreem belangrijk voor Pidpa. Het kennen van de exacte locatie en gedetailleerde eigenschappen van elke asset stelt ons in staat ons netwerk efficiënt en duurzaam te onderhouden. Deze gedetailleerde informatie kan Pidpa ondersteunen bij het uitvoeren van geavanceerde analyses, het voorspellen van de levensduur van het netwerk en het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.”
Gebruiksvriendelijke GIS-gegevensverzameling met de Zeno GG04 plus
Pidpa begon aan een ambitieus project om de nauwkeurigheid van het kaartwerk van nieuw gebouwde assets te verbeteren. Hierbij stond de nood aan een hoognauwkeurige, maar tegelijk ook gebruiksvriendelijke oplossing centraal. "Die vonden we in de Leica Zeno GG04 plus GPS-antenne, die we inzetten in drie verschillende fases", zo vertelt Reynaert.
Het benutten van GIS-tools voor efficiënt asset management
Pidpa heeft haar asset management getransformeerd en haar veldwerk efficiëntie verbeterd door het gebruik van de Leica Zeno GG04 plus, die integreert met SAP werkorders en GIS-netwerkgegevens. Deze aanpak zorgt voor een nauwkeurige en uitgebreide documentatie van elke wijziging binnen het Pidpa-netwerk, waarbij zowel de locatie als gedetailleerde asset-eigenschappen worden vastgelegd. De overgang naar het gebruik van de Zeno GG04 plus, in combinatie met ArcGIS Field Maps, stelt veldploegen in staat om efficiënt as-built informatie te registreren voordat assets onder de grond verdwijnen, waarbij deze gegevens direct online in de GIS-database worden opgeslagen.
Dit proces markeert een significante evolutie van traditionele methoden, van een eindproject bewerk-creëer proces, dat weken of zelfs maanden duurde totdat alle gegevens beschikbaar waren, naar een validatiegericht proces met dagelijkse toevoeging van gegevens. Pidpa is sneller geworden in het verwerken van as-built gegevens, waardoor de nauwkeurigheid en toegankelijkheid van informatie voor alle belanghebbenden is verbeterd.
“De implementatie van deze oplossing heeft de gegevenskwaliteit merkbaar verbeterd door nauwkeurige XYZ positie registratie en heeft aanzienlijke tijd bespaard door digitalisering en centralisatie van gegevensverzameling", zo meent Reynaert.
Veldploegen versterken met een veelzijdige en eenvoudige utility mapping oplossing
De Leica Zeno GG04 plus voorziet Pidpa van de mogelijkheid om nauwkeurige geografische gegevens te verzamelen met gebruiksvriendelijke smartphones of tablets. De compatibiliteit over verschillende besturingssystemen, waaronder Apple en Android, maakt het een waardevol instrument voor nutsprofessionals. Deze aanpasbaarheid is vooral voordelig in uitdagende omstandigheden, zoals die waarmee de veldteams van Pidpa te maken hebben bij het beheren van leidingen en ondergrondse apparatuur, waardoor het verzamelen van nauwkeurige gegevens in realtime mogelijk wordt.
Het duurzame ontwerp van de Zeno GG04 plus, gecombineerd met geavanceerde Real-Time Kinematic (RTK) en Precise Point Positioning (PPP) mogelijkheden, ondersteunt nauwkeurige gegevensverzameling onder verschillende omgevingsomstandigheden, overal ter wereld. Het gemak van Bluetooth-connectiviteit en apparaatflexibiliteit verhoogt verder de operationele efficiëntie, waardoor veldpersoneel bestaande smartphones of tablets en software kan gebruiken om gegevens in het veld te bekijken en te bewerken.
Duurzaam nutsbeheer vormgeven
Nauwkeurige assetgegevens die, naast locatie, technische kenmerken, status, leverancier, bouwdatum en meer omvatten, stellen Pidpa in staat om het drinkwaternetwerk te onderhouden en te beheren met meer middelen voor analyse en duurzame planning.
“Deze gegevens stellen ons in staat om netwerkkwaliteit te analyseren en levensduur te voorspellen, en vormen ook een solide basis voor het aanpakken van uitdagingen in het verminderen van lekken, het monitoren van optimale waterstromen in hydraulische modellen, en meer,” zegt Reynaert.
De integratie van de Leica Zeno GG04 plus in de operaties van Pidpa vertegenwoordigt een belangrijk ingrediënt in hun verbeterde asset verzameling processen en benadrukt een schaalbare oplossing voor nutsbedrijven die hun kaart- en infrastructuurbeheerpraktijken willen verfijnen. Ultranauwkeurige gegevensverzameling binnen een flexibele opzet biedt realtime resultaten, registratie in het veld, en, belangrijker nog, legt de basis voor verbeterd infrastructuurbeheer in het algemeen.
Makkelijker rapporteren, dé meerwaarde voor aannemers
"De case bij Pidpa laat zien hoe rapporteren met de Leica Zeno GG04 plus aanzienlijk vereenvoudigd kan worden, iets wat we bij Lasertopo echt willen belichten. Met de Zeno Mobile One-software en de bijbehorende meettemplate kan je als aannemer via de intuïtieve interface op tablet of smartphone immers makkelijk nauwkeurige metingen exporteren, inclusief alle benodigde attribuutinformatie. Door het wegvallen van verdere naverwerking levert de Leica Zeno GG04 plus met complementaire software dus een aanzienlijk verbeterde operationele efficiëntie en dus heel wat tijdswinst op!"
Lasertopo
Markt 4, B-9550 Herzele
info@lasertopo.be
+32 (0)53 62 71 67
BE 0838.823.138
Openingsuren:
ma - vr: 08u - 18u
za: enkel op afspraak