Zoekresultaten

Hoogwaardige 3D-laserscanner vormt sluitstuk op automatisering

13.09.23

Deel op

Hoogwaardige 3D-laserscanner vormt sluitstuk op automatisering

Om aan de groeiende complexiteit van projecten en het almaar scherpere arendsoog van zowel particuliere als commerciële klanten tegemoet te komen, trekt interieurbedrijf Thonon sinds enkele jaren de kaart van automatisering en digitalisering. In het moderne productieatelier in Waver, waar de maatwerkkeukens en -meubelen vervaardigd worden, nemen diverse robots en CNC-machines het zwaarste werk dan ook op zich. Met de aankoop van een Leica RTC360 bij Lasertopo werd die lijn ruim een jaar geleden doorgetrokken naar de werf. “Een wereld van verschil”, getuigt projectvoorbereider Johnny Craessaerts.

 

Minutieus maatwerk in interieurprojecten start bij een uiterst nauwkeurige opmeting.

 

Van keukenbouwer tot all-round specialist in interieurprojecten op maat

 

Ruim een halve eeuw maakt familiebedrijf Thonon al naam in de interieurwereld. Eerst als keukenbouwer, om vervolgens uit te groeien tot all-round specialist in minutieus maatwerk van volledige interieurprojecten (badkamer, slaapkamer, dressing, bureau, …).

“We realiseren zowel eenvoudige als complexe projecten,” vertelt Johnny, “maar wat ze allemaal gemeen hebben, is de allerhoogste detailgraad. We werken niet met paslatten van tien centimeter en zullen afwijkingen in voegdikte niet zomaar met kit proberen te verhullen. Alles wordt tot op de millimeter nauwkeurig op de ruimte afgestemd. Dat vraagt echter niet alleen de opperste precisie in productie, maar minstens evenzeer bij het opmeten.”

 

Van papier naar tablet

 

Het is Johnny zelf die als projectvoorbereider instaat voor het in kaart brengen van de bestaande situatie.
“Tot een jaar geleden gebeurde dat volledig handmatig”, geeft hij toe. “Het voordeel daarvan is dat je heel goed leert waarop je moet letten; het nadeel dat het erg veel tijd in beslag neemt en dat bepaalde zaken - een plafond dat wat doorhangt of een lichte bolling in de wand, bijvoorbeeld - nooit volledig uitgemeten kunnen worden. Met de Leica RTC360 is dat een heel ander verhaal. In slechts enkele bewegingen hebben we zelfs de kleinste details mee.”

 

"Met de Leica RTC360 3D-laserscanner hebben we in slechts enkele bewegingen zelfs de kleinste details mee.”

 

Dat het tot vorig jaar duurde alvorens Thonon de overstap van papier naar 3D-laserscanner en tablet maakte, heeft overigens exact met die precisie te maken.

 

Sommige zaken kunnen handmatig nooit volledig uitgemeten worden. De RTC360, daarentegen, neemt in slechts enkele bewegingen de kleinste details mee.

 

“Zo’n vijf jaar geleden hadden zaakvoerders Patrick en Michael Thonon - de tweede generatie - de oefening al eens gemaakt, maar de toestellen die op dat moment verkrijgbaar waren, konden niet de vereiste nauwkeurigheid leveren. De RTC360 maakt daarin echt wel het verschil en past zo perfect in de rest van ons automatiseringstraject.”

 

Thonon nam de Leica RTC360 3D-laserscanner ruim een jaar geleden in gebruik. “Een wereld van verschil”, klinkt het bij projectvoorbereider Johnny.

 

Buikgevoel

 

Al was het niet alleen het toestel dat de doorslag gaf.
“We hebben initieel verschillende leveranciers aangesproken, maar nergens zat het buikgevoel zo goed als bij Lasertopo. De overstap naar zo’n digitaal proces is ook wel wat complexer dan zomaar de aankoop van een toestel. Computersystemen dienen veelal aangepast te worden, je moet nieuwe software en deels een nieuwe werkmethodiek onder de knie krijgen, enzovoort. Zonder ondersteuning loop je wellicht snel met je hoofd tegen de muur. Terwijl die service bij Lasertopo net heel goed op punt staat."

 

 

"We kregen niet alleen een uitgebreide opleiding, maar er werd ook heel specifiek gekeken naar onze eigen werkwijze en hoe we die met de 3D-laserscanner konden optimaliseren. Jochen, onze contactpersoon, volgt nog regelmatig op hoe alles loopt en zelf kan ik met eender welke vraag bij hem terecht. Of ik nu op de werf sta of achter mijn computer zit, hij heeft altijd meteen een oplossing klaar. Ons buikgevoel heeft ons dus niet bedrogen.”

 

“De overstap naar zo’n digitaal proces is wel wat complexer dan enkel de aankoop van een toestel”, getuigt Johnny. “De juiste ondersteuning is dan ook doorslaggevend voor het succes.”

 

Efficiëntiewinst op alle niveaus

 

Ruim een jaar na de eerste ingebruikname is Johnny nog steeds zichtbaar enthousiast.
“Op één dag tijd kan ik doorgaans verschillende werven opmeten en ook complexe projecten verlopen vlotter en veiliger. Zo realiseerden we voor een split-level woning recent een meubel dat in één stuk van de kelder tot de bovenste verdieping doorloopt. De opmetingen daarvoor zouden vroeger minstens enkele dagen in beslag genomen hebben, met twee personen en alle risico’s van dien. Ik moet achteraf ook zelden nog naar een werf terugkeren. Wanneer een klant na een opmeting besluit dat hij in de andere hoek van de kamer een extra kast wilt, dan staat die hoek in veel gevallen immers al in detail in de puntenwolk.”

 

"Omdat alle details nauwkeurig in het 3D-model zijn opgenomen, kunnen de productievoorbereiders en plaatsers op de werf efficiënter te werk gaan, zonder het risico op onverwachte aanpassingen."

 

Johnny is overigens niet de enige die dankzij de RTC360 aan tijd wint.
“Omdat alles zodanig nauwkeurig in het 3D-model staat, kunnen ook de productievoorbereiders en plaatsers efficiënter te werk gaan. Alle details worden automatisch in productie mee opgenomen en ook op de werf moeten daardoor geen onverwachte aanpassingen meer gebeuren. Zelfs de moeilijkste realisaties, zoals dat fineermeubel voor die split-level woning, verlopen daardoor mooi volgens plan.”